maanantai 26. joulukuuta 2011

Pedot

Frank Schätzing - Pedot

Tässä siis lupaamani kirjaesittely. Tätä olen lukenut jo pitkän aikaa, mikä johtuu siis siitä, että minulla ei ole yksinkertaisesti ollut kunnolla aikaa lukea yhteen palaan. Aina pieniä hetkiä kerrallaan. Ja kirjassa on 910 sivua, että ei mikään pieni kirja :)

Tämä on ensimmäinen ekotrilleri minkä olen koskaan lukenut, joten vaikea verrata mihinkään. Mutta ensinnäkin kirja sisälsi paljon hienoja sivistys sanoja, joista puoliakaan ei varmasti muista jälkeen päin.

Juonta lyhyesti:
Kirjassa seurataan tapahtumia monen eri henkilön näkökulmasta (Sigur Johanson, Leon Anawak jne.). Kyseiset ihmiset ovat tutkijoita, tiedemiehiä ja jotain valtion isoja kihoja. Meren eläimet alkavat hyökkäillä ihmisten kimppuun, meren pohja hajoaa, jäätikkö sulaa jne. Syntyy luonnon katastrofeja. Tutkijoita kerätään yhteen selvittämään maailmanlaajuista ongelmaa, jonka meri uhkaa muodostaa. Pohjasta nousee uusia eliömuotoja, jotka saavat tutkijat ja biologit huolestumaan.

"Jokin on kääntänyt meressä elävät olennot ihmistä vastaan. Edessä häämöttävä katastrofi saattaa vaarantaa ihmisrodun tulevaisuuden. Mutta kuka tai mikä on katastrofin käynnistäjä?"

Kirjaan oli hienosti yhdistetty tiedettä, tavallisten ihmisten pulmia sekä ekologisuuden merkitys. Teos oli alusta loppuun kiinnostava, vaikka osa asioista menikin yli ymmärryksen, tosin pääpiirteittään kaikki oli selitetty niin, että tavallinenkin ihminen tajusi. Tykkäsin sanomasta mikä välittyi; siitä, että ihmisen pitäisi lakata valuttamasta myrkkyjä mereen ja alettava ajatella, että kaikki yhteydessä toisiinsa. Tuhoamalla meriä sekä maapalloa yleensä, tuhoaisimme lopulta itsemmekin, tavalla tai toisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti